Želite izboljšati podobo hrane na fotografijah? Potem sledite naslednjim vrsticam, ki jih je navdihnila Nina Lesjak, strokovnjakinja za stiliranje hrane v AV studiu. Nasveti bodo zagotovo pripomogli k boljšim rezultatom tako fotografiranja domačih kuharskih podvigov na Instagramu kot profesionalnim podvigom, ki morda potrebujejo le še piko na i. Pa začnimo.
1) TRIKI
Vsi smo že slišali za atraktivne trike, kako hrano na fotografiji narediti privlačnejšo. Pa držijo? Do neke mere, da. Če želite doseči bolj svež videz sadja in zelenjave, hrano pred fotografiranjem poškropite z vodo. Če želite imeti popolne kapljice svežine na fotografiji pijač, si lahko pomagate z glicerinom, ki ga dobite v praktično vsaki lekarni.
Kaj pa »umazani« triki? Če bi radi, da piščanec izgleda bleščeče, profesionalci prisegajo na mešanico detergenta za posodo, sojine omake in olja, s katerim premažejo pečenega piščanca in tako dosežejo njeno večjo obstojnost na dolgih seansah fotografiranja.
Obstajajo pa tudi bolj »čisti« triki. V razne pene dodajte naravni emulgator – sojin lecitin, ki peno ohrani stabilno in močno.
2) PODLAGE
Nadvse pomembna je tudi podlaga, s katero podložite krožnik. Priporočljivo je, da ta čimbolj realistična. Kako jo dosežemo? Ena možnost je, da jo ustvarite kar sami – še posebej, če želite doseči videz staranega lesa. Pri tem lahko leseno podlago zažgete in pepel odstranite s sirkovo krtačo. Nato jo pobrusite in premažite z oljem za les. Za dodaten učinek postaranega lesa pa les obtolcite z grobimi orodji.
3) DEKORACIJA
Hrano okrasite v skladu s stilom fotografije. Če ustvarjate minimalizem, uporabite malo dekoracije in večji poudarek na atraktivnosti sadja/zelenjave v fokusu. Zato se izognite zamrznjeni hrani, naj bo ta čimbolj sveža.
V kolikor pa delate »messy fotke«, pa je dobrodošlo čim več aranžerskega materiala. Najbolje bodo na fotografijah delovale sestavine iz jedi, ki so sredi priprave, npr. jajčne lupine, olupki, odprta embalaža, posuta moka na pultu, …
Izvrstno dekoracijo najdete tudi v naravi. Odličen je kostanj in njegovi pikasti olupki, gobe ali mah iz gozda.
4) OSVETLITEV IN KOT FOTOGRAFIRANJA
Če hrana ni osvetljena, lahko popolnoma izgubi svojo podobo in barve. Svetloba je namreč do neke mere celo najpomembnejši faktor dobre fotografije hrane. Prav tako pomemben pa je tudi kot fotografiranja. Tega najlažje izberete, če si hrano in ambient postavite na sceno fotografije in jo pogledate iz vseh strani oziroma kotov. Pri tem poskusite narediti nekaj hitrih fotografij s telefonom. Nato pa se na podlagi svoje intuicije odločite za kot. Najbolj univerzalna izbira kota? Ptičja perspektiva.
5) POSTPRODUKCIJA
Fotografija je enostavnejša in omogoča več kasnejšega urejanja kot video. Zato priporočamo, da se v čimvečji meri posvetite predpripravi in fotografiranju. Se pa postprodukcijo vedno uporablja pri izboljšanju barv, manjših vizualnih korekturah, kontrastih ali pri širjenju slik, v kolikor nam zmanjka ambienta.







